Hva er en masseovn?
Masseovnen har fått sitt navn fordi den har en forholdsvis stor masse. Vekten er ca. 2 tonn og den er bygget opp av tre deler, en indre todelt ildfastkjerne, to vertikale røykkanaler og en ytre kappe. Brennkammeret er konstruert slik at man oppnår en svært høy temperatur, opptil 900 grader. Den høye temperaturen bidrar til en ren og effektiv forbrenning. Det er målt virkningsgrader (hvor stor del av vedens energi som går til varme) på over 80 %. Den varme røyken føres gjennom kanalene og varmen akkumuleres og føres langsomt ut i kappen, ovnens yttervegger. Her avgis varmen jevnt og over lang tid. Overflaten når en temperatur på mellom 30-50◦ celsius.
Hva kreves for å installere en masseovn?
Ovnens tyngde innebærer at man må bygge opp et fundament på et trykkfast underlag. Vanligvis innebærer dette på et støpt kjellergulv. Da må man gjennom bjelkelaget til kjelleren. Avkappede bjelker understøttes og et fundament mures opp av leca-blokker. En masseovn kan kobles til både tradisjonelle murte skorsteiner, samt elementskorsteiner og konstruksjoner med stål. Det er imidlertid nødvendig med en åpning med tverrsnittareal på 250 cm2. Dersom hullet er mindre kreves det at man monterer et mekanisk sug i toppen av skorsteinen.
Hvor plasseres en masseovn?
En masseovn har størst virkning dersom den plasseres slik at den "ser" et størst mulig areal. Da vil varmen fordeles hurtigst og mest effektivt utover hele bygget. Den store termiske massen jevner dessuten ut temperatursvingningene i løpet av et døgn. Til en viss grad vil dette også bidra til å redusere temperaturen inne på sommeren.
