Opprinnelig må «skorsteinen» ha vært et murt matildsted uten røykpipe. Beskrivelser kan tyde på en mannshøy mur av naturstein, men nøyaktig utforming kjennes ikke. Øverst var det anlegg for en stang der matkjelen ble hengt etter skora eller «skjæringen» over ilden i grua. For å unngå røyk og brannfare i dagligstua, var det fornuftig å plassere skorsteinen i forstua. Stua hadde lav himling og var lett å varme opp, mens forstua var åpen mot loftet.
Fra den åpne kjøkkengrua kunne man, gjennom en åpning eller kanal i murverket, fyre med trekull, torv eller ved, direkte inn i naborommets bileggerovn. Bileggeren varmet opp dagligstua eller sovekammerset, som også lå vegg i vegg. Disse rommene slapp da unna den plagsomme røyken fra grua. Røyk fra ovnen kunne uhindret stige opp fra grua til mørkeloftet og derfra ut via enkle åpninger i gavlvegger og tak. Ingen slike tidlige skorsteiner, uten røykpipe over tak, finnes bevart i Norge.